Ιππασία στην Τσαγκαράδα

Ιππασία στο βουνό των Κενταύρων

Ιππασία καθ' όλη την διάρκεια του έτους με την συνοδεία έμπειρων αναβατών που γνωρίζουν όλα τα μονοπάτια και τα παραδοσιακά καλντερίμια του χωριού τόσο για τις διαδρομές προς τη θάλασσα, όσο και αυτές προς το βουνό.

Περισσότερα »

Το τρενάκι του Πηλίου

Το τρενάκι του Πηλίου, ο θρυλικός Μουτζούρης

Η ιστορία του τρένου και οι μύθοι του Πηλίου σε μια μαγευτική διαδρομή! Ένα ιστορικό τρενάκι που στο παρελθόν διένυε την απόσταση Βόλος – Μηλιές, κυλώντας πάνω στον επίσης ιστορικό σιδηρόδρομο του οποίου η κατασκευή άρχισε το 1881.

Περισσότερα »

Βοτανολογία και Βότανα

Βότανα και αρωματικά φυτά της Τσαγκαράδας

Μέσα από προγράμματα βιωματικών δραστηριοτήτων μπορείτε να γνωρίσετε την αρχέγονη βοτανολογική παράδοση του Πηλίου και πως αυτή συνδέεται με τη σημερινή χρήση των βοτάνων στη θεραπεία και τη μαγειρική.

Περισσότερα »

Γνωρίζοντας τα καλντερίμια

Οργανωμένες πεζοπορίες στην Τσαγκαράδα

Ζήστε τη χαρά της πεζοπορίας στην Τσαγκαράδα, αλλά και την ευρύτερη περιοχή του ανατολικού Πηλίου, σε ένα τόπο ιδανικό για πεζοπορικές διαδρομές, μέσα σε καλντερίμια και μονοπάτια που χάνονται στα δάση του βουνού.

Περισσότερα »

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Η πρώτη Εμπορική Σχολή του Πηλίου…

Η Αχιλλοπούλειος Εμπορική Σχολή στην Τσαγκαράδα Η Αχιλλοπούλειος Εμπορική Σχολή Τσαγκαράδας κτίστηκε το 1864 και είναι κληροδότημα του Σοφοκλή (1854 – 1924) και του Ευάγγελου (1833 – 1899) Αχιλλόπουλου. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτέλεσε ένα δώρο των αδελφών στον γενέθλιο τόπο τους.

Οι αδελφοί Αχιλλόπουλοι με την ίδρυση της Σχολής έθεσαν τις βάσεις για την προώθηση της δευτεροβάθμιας εξειδικευμένης επαγγελματικής εκπαίδευσης στην Τσαγκαράδα και την ευρύτερη περιοχή.

Η Αχιλλοπούλειος Σχολή ιδρύθηκε το 1865 και ήταν αρχικά αστική, ενώ το 1905 έγινε εμπορική, όπου φοιτούσαν άνθρωποι από όλα τα μέρη της Ελλάδας.

Η Αχιλλοπούλειος Εμπορική Σχολή στην ΤσαγκαράδαΜε πλήρη οικονομική στήριξη από τα κληροδοτήματα των αδελφών «Αχιλλόπουλοι», η Εμπορική Σχολή λειτούργησε αδιάλειπτα, ακόμα και κατά την διάρκεια των πολέμων, μέχρι το 1955. Το 1955 ισχυροί σεισμοί έπληξαν την στατικότητα του κτηρίου με αποτέλεσμα οι λειτουργίες της σχολής να μεταφερθούν στη «Νανοπούλειο» Σχολή Τσαγκαράδας.

Στα επόμενα χρόνια της λειτουργίας της Σχολής δεν απουσίασαν τα προβλήματα που συνοψίστηκαν στην οικονομική δυσπραγία και στη μείωση των μαθητών.

Η Αχιλλοπούλειος Εμπορική Σχολή στην Τσαγκαράδα κατά την διάρκεια της αναστήλωσηςΤο 2001 η Σχολή αναστηλώθηκε υποδειγματικά με αποτέλεσμα να πάρει την σημερινή της μορφή όπως φαίνεται στις φωτογραφίες. Στις μέρες μας ανήκει στην Δημοτική αρχή και είναι έδρα του πολιτιστικού οργανισμού του Δήμου.

Το καλοκαίρι οργανώνονται εκθέσεις ή γίνονται συναυλίες και προβολές ταινιών στον υπαίθριο χώρο. Όλο τον χρόνο στον πρώτο όροφο λειτουργεί το ψηφιακό λαογραφικό μουσείο που εγκαινιάστηκε το φθινόπωρο του 2008, χρηματοδοτήθηκε από το Γ’ ΚΠΣ και παρουσιάζει αντικείμενα-μινιατούρες.

Photo gallery

Τοποθεσία στον χάρτη

Άνοιξη...

Άνοιξη στην Τσαγκαράδα

Όταν η άνοιξη προβάρει την ανθηρή της εμφάνιση το αιώνιο δίλημμα «βουνό ή θάλασσα;» επανέρχεται στο προσκήνιο για τους εκδρομείς. Εμείς απαντάμε «και τα δύο».

Περισσότερα »

Καλοκαίρι...

Καλοκαίρι στην Τσαγκαράδα

Οι λόγοι για να επιλέξετε έναν ήσυχο ορεινό παράδεισο το καλοκαίρι, είναι όσες και οι ομορφιές που συνθέτουν το «πάντρεμα» του βουνού με την θάλασσα.

Περισσότερα »

Φθινόπωρο...

Φθινόπωρο στην Τσαγκαράδα

Το φθινόπωρο είναι κάτι το τελείως ξεχωριστό καθώς τα πλατύφυλλα δέντρα κρατούν για τελευταίες εβδομάδες τα φύλλα τους πριν από τον ερχομό του χειμώνα.

Περισσότερα »

Χειμώνας...

Χειμώνας στην Τσαγκαράδα

Χειμώνας στο βουνό, όπου το χιόνι έχει σκεπάσει τα πάντα, αφαιρώντας τους το όποιο γκρίζο, χαρίζοντάς τους το λευκό. Λευκό της καθαρότητας, της αγνότητας και του φωτός.

Περισσότερα »