Ιππασία στην Τσαγκαράδα

Ιππασία στο βουνό των Κενταύρων

Ιππασία καθ' όλη την διάρκεια του έτους με την συνοδεία έμπειρων αναβατών που γνωρίζουν όλα τα μονοπάτια και τα παραδοσιακά καλντερίμια του χωριού τόσο για τις διαδρομές προς τη θάλασσα, όσο και αυτές προς το βουνό.

Περισσότερα »

Το τρενάκι του Πηλίου

Το τρενάκι του Πηλίου, ο θρυλικός Μουτζούρης

Η ιστορία του τρένου και οι μύθοι του Πηλίου σε μια μαγευτική διαδρομή! Ένα ιστορικό τρενάκι που στο παρελθόν διένυε την απόσταση Βόλος – Μηλιές, κυλώντας πάνω στον επίσης ιστορικό σιδηρόδρομο του οποίου η κατασκευή άρχισε το 1881.

Περισσότερα »

Βοτανολογία και Βότανα

Βότανα και αρωματικά φυτά της Τσαγκαράδας

Μέσα από προγράμματα βιωματικών δραστηριοτήτων μπορείτε να γνωρίσετε την αρχέγονη βοτανολογική παράδοση του Πηλίου και πως αυτή συνδέεται με τη σημερινή χρήση των βοτάνων στη θεραπεία και τη μαγειρική.

Περισσότερα »

Γνωρίζοντας τα καλντερίμια

Οργανωμένες πεζοπορίες στην Τσαγκαράδα

Ζήστε τη χαρά της πεζοπορίας στην Τσαγκαράδα, αλλά και την ευρύτερη περιοχή του ανατολικού Πηλίου, σε ένα τόπο ιδανικό για πεζοπορικές διαδρομές, μέσα σε καλντερίμια και μονοπάτια που χάνονται στα δάση του βουνού.

Περισσότερα »

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Η Νανοπούλειος Σχολή στην Τσαγκαράδα

Η Νανοπούλειος Σχολή κτίστηκε με δωρεά του ευεργέτη Νικολάου Γ. Νανόπουλου (1866 – 1927) στις αρχές του 20ου αιώνα, το 1909 όπως μαρτυρούν οι μαρμάρινες επιγραφές στο άνω μέρος...

Ένα επιβλητικό Έργο Τέχνης…

Η Νανοπούλειος Σχολή στην Τσαγκαράδα Η Νανοπούλειος Σχολή κτίστηκε με δωρεά του ευεργέτη Νικολάου Γ. Νανόπουλου (1866 – 1927) στις αρχές του 20ου αιώνα, το 1909 όπως μαρτυρούν οι μαρμάρινες επιγραφές στο άνω μέρος του κτιρίου.

Στην αρχή λειτούργησε ως Οικονομικό Γυμνάσιο και ο λόγος που έγινε αυτό ήταν για να καλύψει την (βασική) πρωτοβάθμια εκπαίδευση όλων ανεξαρτήτως των παιδιών (αγοριών και κοριτσιών). Εξάλλου, από το 1905 λειτουργούσε η Αχιλλοπούλειος Εμπορική Σχολή καλύπτοντας τις ανάγκες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσής της εποχής.

Το πετρόχτιστο συγκρότημα κτίριο της Νανοπούλειου Σχολής αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, όπως διαμορφώθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα στην περιοχή του Πηλίου.

Η Νανοπούλειος Σχολή στην Τσαγκαράδα Είναι λιθόκτιστο με όψεις από εμφανή λιθοδομή, με ένα κεντρικό διώροφο κτίριο και δύο ισόγειες πλαϊνές προεκτάσεις. Η ξύλινη στέγη του καλύπτεται από σχιστολιθικές πλάκες της περιοχής.

Είναι ένα από τα πιο εμβληματικά και επιβλητικά κτίρια της Τσαγκαράδας και της ευρύτερης περιοχής του Πηλίου σε σημείο που να οδηγήσει το Ελληνικό κράτος με υπουργική απόφαση το 1985 (ΥΑ ΥΠΠΕ/ΔΙΛΑΠ/Γ/42111/2588/16-9-1985) να το χαρακτηρίσει «έργο τέχνης».

Το 1993 έγιναν εργασίες επισκευής εσωτερικά και εξωτερικά του κτιρίου, διατηρώντας αναλλοίωτη την υφή του.

Έως το 1988 αποτέλεσε τον χώρο στέγασης του Λυκείου, Γυμνασίου και Δημοτικού Τσαγκαράδας. Στον πρώτο όροφο στεγαζόταν το Δημοτικό Σχολείο και μία τάξη του Λυκείου. Στο ισόγειο, μετά από διάφορες εσωτερικές μετατροπές, στεγαζόταν το Γυμνάσιο και το Λύκειο καθώς και τα γραφεία των καθηγητών. Στο υπόγειο, ήταν ο χώρος αποθήκευσης των καυσόξυλων για την θέρμανση κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Η Νανοπούλειος Σχολή στην ΤσαγκαράδαΣτις μέρες μας στεγάζεται το Δημοτικό Σχολείο των χωριών Τσαγκαράδας, Μουρεσίου, Ξουριχτίου.

Τους καλοκαιρινούς μήνες ο χώρος χρησιμοποιείται για την διοργάνωση θεατρικών παραστάσεων, εκθέσεων, συναυλιών και διαφόρων άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Photo gallery

Τοποθεσία στον χάρτη

Άνοιξη...

Άνοιξη στην Τσαγκαράδα

Όταν η άνοιξη προβάρει την ανθηρή της εμφάνιση το αιώνιο δίλημμα «βουνό ή θάλασσα;» επανέρχεται στο προσκήνιο για τους εκδρομείς. Εμείς απαντάμε «και τα δύο».

Περισσότερα »

Καλοκαίρι...

Καλοκαίρι στην Τσαγκαράδα

Οι λόγοι για να επιλέξετε έναν ήσυχο ορεινό παράδεισο το καλοκαίρι, είναι όσες και οι ομορφιές που συνθέτουν το «πάντρεμα» του βουνού με την θάλασσα.

Περισσότερα »

Φθινόπωρο...

Φθινόπωρο στην Τσαγκαράδα

Το φθινόπωρο είναι κάτι το τελείως ξεχωριστό καθώς τα πλατύφυλλα δέντρα κρατούν για τελευταίες εβδομάδες τα φύλλα τους πριν από τον ερχομό του χειμώνα.

Περισσότερα »

Χειμώνας...

Χειμώνας στην Τσαγκαράδα

Χειμώνας στο βουνό, όπου το χιόνι έχει σκεπάσει τα πάντα, αφαιρώντας τους το όποιο γκρίζο, χαρίζοντάς τους το λευκό. Λευκό της καθαρότητας, της αγνότητας και του φωτός.

Περισσότερα »