Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

Η πολιτιστική κληρονομιά της Τσαγκαράδας…

Ιστορικές και παραδοσιακές κρήνες της Τσαγκαράδας Εδώ θα βρείτε όλες τις ιστορικές και παραδοσιακές κρήνες που υπάρχουν στην Τσαγκαράδα.
Κρήνες ή βρύσες είναι εκείνες οι κατασκευές που ελέγχουν τη ροή του πηγαίου νερού και διευκολύνουν στη χρήση του, είτε στη θέση της πηγής, είτε σε θέσεις που το νερό μεταφέρεται με κατάλληλους αγωγούς.

Η οργάνωση τους και τα στοιχεία που τις συγκροτούν αντιστοιχούν στις ανάγκες των κατοίκων του χωριού και των δραστηριοτήτων τους, όπως:

  • Την παροχή πόσιμου νερού για τους ίδιους,
  • Το πότισμα των ζώων, μέσω γούρνας που συχνά ήταν κτιστή σε μέγεθος τέτοιο που να επιτρέπει το πότισμα πολλών ζώων ταυτόχρονα.
  • Το πλύσιμο των ρούχων, μέσω γούρνας ειδικά διαμορφωμένη με γυρτή επιφάνεια στο χείλος (την πλύστρα).
  • Το πότισμα των κήπων και των καλλιεργειών όπου το νερό διοχετεύεται σε ανοιχτές στέρνες.

Τα υλικά κατασκευής ο τεχνίτης τα βρίσκει στο άμεσο περιβάλλον του και αυτός είναι και ο λόγος που οι κατασκευές αυτές είναι τόσο αρμονικά ενταγμένες σε αυτό.

Το όνομα της κάθε κρήνης προέρχεται είτε από την τοποθεσία στην οποία βρίσκεται (συνοικία, πλατεία, εκκλησία) (π.χ. Αγίας Παρασκευής), είτε από τον κατασκευαστή της (π.χ. Καρτάλης), είτε από ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κρήνης (π.χ. Τρεις Βρύσες).

Είναι αξιοσημείωτο το πώς οι κρήνες ήταν συνυφασμένες με την καθημερινή ζωή των κατοίκων της Τσαγκαράδας (…και όχι μόνο) και πως τοποθετήθηκαν χωροταξικά σε σημεία τέτοια που να εξυπηρετούν τις ανάγκες τους.

Για παράδειγμα, στο γνωστό μονοπάτι από την Αγία Παρασκευή έως την Νταμούχαρη θα συναντήσει κάποιος τις Κρήνες της Αγίας Παρασκευής, της Αγίας Κυριακής και του Γιουμπρούκι. Η απόστασή μεταξύ τους είναι τέτοια ώστε να μοιράζει την διαδρομή και να ξεδιψάνε τόσο τα ζώα όσο και οι διαβάτες.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε » μαζί μας.

Photo gallery

Στον πιο κάτω χάρτη εμφανίζονται όλες οι κρήνες της Τσαγκαράδας.