Γη και Ουρανός, Κτήμα Θυμιόπουλου


Γη και Ουρανός Θυμιόπουλου στον Παράδεισο της Τσαγκαράδας
Κρασιά κόκκινα στον Παράδεισο της ΤσαγκαράδαςΚατηγορία: Τοπικός Οίνος Μακεδονίας
Κρασιά κόκκινα στον Παράδεισο της ΤσαγκαράδαςΠεριοχή: Μακεδονία - Νάουσα
Κρασιά κόκκινα στον Παράδεισο της ΤσαγκαράδαςΠοικιλιακή Σύνθεση: Ξινόμαυρο
Κρασιά κόκκινα στον Παράδεισο της ΤσαγκαράδαςΞηρότητα: Ξηρός
Κρασιά κόκκινα στον Παράδεισο της ΤσαγκαράδαςΤιμή: 31,00€
Κρασιά κόκκινα στον Παράδεισο της ΤσαγκαράδαςH οινοποίηση για την οικογένεια Θυμιόπουλου ξεκινάει το 2000, εφαρμόζοντας διαφορετική καλλιεργητική τακτική ανάλογα με το μικροκλίμα και τη χρονιά και αντίστοιχες πειραματικές οινοποιήσεις, για να διαπιστωθούν οι δυνατότητες κάθε αμπελιού και ο τρόπος που πρέπει να του συμπεριφερθούν. Το 2004, κυκλοφορεί για πρώτη φορά εμφιαλωμένο κρασί από το ιδιόκτητο οινοποιείο.
Η παλαίωση γίνεται σε δρύινα βαρέλια στην υπόγεια κάβα του οινοποιείου, ενώ το φρέσκο κρασί αφήνεται για σχεδόν 10 μήνες με τις οινολάσπες.
Το κρασί Γη & Ουρανός παράγεται από την ποικιλία Ξινόμαυρο. Έχει βαθύ πορφυρό χρώμα. Εκφραστικό μπουκέτο με αρώματα βατόμουρου, αγριοφράουλας, cassis, αποξηραμένης ντομάτας και νότες κέδρου. Στο στόμα παρουσιάζει άριστη αρμονία, ισορροπία και γοητευτική έκφραση του φρούτου. Βελούδινες τανίνες, τραγανή οξύτητα, υψηλό αλκοόλ πλήρως ενσωματωμένο που δίνει μια αίσθηση πλούτου.
Χαρμάνι των καλύτερων αμπελώνων του κτήματος, 44 ετών, πιστοποιημένοι βιολογικοί, από τους οποίους το 70% βρίσκονται γύρω από το χωριό του Τριλόφου σε υψόμετρο 150-250 μέτρων. Το υπόλοιπο 30% προέρχεται από το χωριό της Φυτειάς σε υψόμετρο 450-650 μέτρων. Τα εδάφη είναι ασβεστολιθικά με μεγάλη περιεκτικότητα σε σχιστόλιθο και γρανίτη για την περιοχή του Τριλόφου. Ελαφριάς σύστασης, πετρώδη εδάφη με βάση τον σχιστόλιθο και τον γρανίτη για την περιοχή της Φυτειάς. Το κλίμα στην ζώνη χαρακτηρίζεται ως θερμό- ηπειρωτικό με τους ανέμους από την θάλασσα αλλά και από το όρος Βέρμιο από την άλλη να παίζουν καταλυτικό ρόλο κατά την περίοδο της ωρίμανσης, διατηρώντας τις θερμοκρασίες των σταφυλιών σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα αλλά και ταυτοχρόνως υγιή. Οι υψηλού υψομέτρου αμπελώνες διατηρούν ακόμα χαμηλότερο μέσο όρο θερμοκρασιών λόγω της μεγαλύτερης διαφοράς θερμοκρασίας μεταξύ μέρας και νύχτας αλλά και των ψυχρότερων αλλά και ισχυρότερων ανέμων.
Η εκχύλιση διαρκεί για 40 μέρες με 40% ολόκληρων, άσπαστων τσαμπιών (whole cluster). Η ζύμωση ξεκινάει με γηγενείς ζύμες και διαρκεί για 2 έως 3 μήνες. Η ωρίμανση γίνεται σε δρύινα γαλλικά βαρέλια (500lt), 2ης – 3ης χρήσης για 18 μήνες.
Το κρασί Γη & Ουρανός συνοδεύει ευχάριστα κατσικάκι σούβλας, κοκορέτσι, ψητά κρέατα κι εντόσθια, χωριάτικα λουκάνικα και λιπαρά πλούσια τυριά όπως λαδοτύρι, μανούρι, παλαιωμένη γραβιέρα.

AddThis Social Bookmark Button