Δυο Ελιές, Κτήμα Κυρ-Γιάννη
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: Κόκκινα Κρασιά
Κατηγορία: Τοπικός Οίνος Μακεδονίας
Περιοχή: Μακεδονία - Νάουσα
Ποικιλιακή Σύνθεση: Merlot, Syrah
Ξηρότητα: Ξηρός
Τιμή: 30,00€
Οι «Δύο Ελιές» είναι ένας πρωτότυπος συνδυασμός του πικάντικου και «στιβαρού» Syrah και του βελούδινου και αρωματικού Μerlot. Οι «Δύο Ελιές» χαρακτηρίζονται από βαθύ σκούρο χρώμα με μοβ ανταύγειες, χαρακτηριστικό ενός νέου και μεγάλου κρασιού. Στη μύτη υπερισχύει το πυκνό άρωμα μαύρων φρούτων, δαμάσκηνου και βανίλιας. Το στόμα χαρακτηρίζεται από έντονη καλοδομημένη βελούδινη γεύση, άψογα ισορροπημένη οξύτητα και μακριά επίγευση.
Συνολικά, οι «Δύο Ελιές» διακρίνονται για το ισορροπημένο στόμα, την υψηλή συγκέντρωση γευστικών συστατικών και τον αρμονικό συνδυασμό της τυπικότητας των τριών ποικιλιών που το συνθέτουν. Διακριτικό στη γεύση, χαρακτηρίζεται από ζωντανό «νεύρο», που του δίνει τη δυνατότητα για μακροχρόνια παλαίωση.
Ο αμπελώνας Κυρ-Γιάννη στη Νάουσα βρίσκεται στους πρόποδες του Ανατολικού Βερμίου. Το μικροκλίμα της περιοχής χαρακτηρίζεται από άφθονες βροχές το χειμώνα και την άνοιξη, ενώ τα καλοκαίρια από ήπια ξηρασία. Το έδαφος έχει αργιλοασβεστώδη έως αμμοαργιλοπηλώδη σύσταση, μέτριες κλίσεις και κυρίως νοτιοανατολικό προσανατολισμό. Οι Δύο Ελιές επιλέχθηκαν το Syrah που καλλιεργείται σε ελαφριά όξινα εδάφη, το Merlot που καλλιεργείται στα ασβεστούχα αμμοπηλώδη εδάφη και το Ξινόμαυρο που καλλιεργείται στα αργιλοασβεστώδη. Όλα έχουν νοτιοανατολικό προσανατολισμό. Η πυκνότητα φύτευσης είναι από 350 έως 400 πρέμνα ανά στρέμμα.
Βασικός στόχος του οινοποιού είναι να αναδείξει, καταρχήν, την ιδιαιτερότητα κάθε ποικιλίας στο αμπελοτόπι του κτήματος, και τελικά να δημιουργήσει ένα μοναδικό κρασί «παντρεύοντας» τα ιδαίτερα χαρακτηριστικά καθεμιάς από αυτές. Ο προσανατολισμός των «Δύο Ελιών» προσδιορίζεται από το φαινολικό όγκο του Merlot και τη βελούδινη επίγευση και το μεσογειακό μπουκέτο του Syrah.
Έτσι, μετά την επιλογή των αμπελοτεμαχίων και τον αυστηρό έλεγχο των σταφυλιών στην τράπεζα διαλογής, εφαρμόζεται η μέθοδος της προζυμωτικής εκχύλισης στους 11-12°C, σε αντιοξειδωτικό περιβάλλον, για 5-7 μέρες και για την κάθε ποικιλία χωριστά, αφού κάθε μία έχει διαφορετική ημερομηνία ωρίμανσης. Στη συνέχεια, το Merlot ζυμώνει στους 29-30°C και επιπλέον οδηγείται σε μεταζυμωτική περίοδο θέρμανσης για 3-4 μέρες. Αντιθέτως, το Syrah ζυμώνει στους 22-24°C και οδηγείται γρήγορα σε νέα βαρέλια για την ολοκλήρωση της μηλογαλακτικής ζύμωσης.
Ακολουθεί η παλαίωση σε δρύινα γαλλικά και αμερικάνικα βαρέλια 225 λίτρων με ποσοστό νέου ξύλου 30%. Το Κτήμα Κυρ-Γιάννη Δύο Ελιές συνοδεύει εξαιρετικά αρνάκι στο φούρνο, μοσχάρι κοκκινιστό, κόκκινα κυνήγια, χοιρινό ψητό στη σχάρα, κρεατόπιτες και γενικά αυτό που χρειάζεται είναι φαγητό έντονο σε γεύση και πλούσιο σε υφή.