Μαυρούδι, Κτήμα Τσάνταλη
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: Κόκκινα Κρασιά
Κατηγορία: Τοπικός Ισμαρικός Οίνος
Περιοχή: Θράκη - Μαρώνεια
Ποικιλιακή Σύνθεση: Μαυρούδι
Ξηρότητα: Ξηρός
Τιμή: 23,00€
Το Μαυρούδι συγκαταλέγεται ανάμεσα στις αρχαιότερες ελληνικές ποικιλίες. Το όνομά του αναδεικνύει το χαρακτηριστικό γνώρισμα των σταφυλιών, δηλαδή το σχεδόν μαύρο χρώμα των ρωγών. Η οικογένεια Τσάνταλη ξεκίνησε να αναβιώνει το Μαυρούδι με την ανασύσταση του Μαρωνίτικου αμπελώνα το 1995. Από τις πρώτες οινοποιήσεις η εξαιρετική δυναμική της ποικιλίας λόγω του διακριτού προφίλ της (πλούσια αρώματα, τανικός χαρακτήρας) ήταν αξιοσημείωτη. Σήμερα η καλλιέργεια της ποικιλίας έχει επεκταθεί σε πολλές περιοχές. Η εμφιάλωση όμως σε μονοποικιλιακό οίνο παραμένει σπάνια.
Βαθύ ρουμπινί χρώμα. Έντονο αρωματικό μπουκέτο από κόκκινα και μαύρα φρούτα (cassis, βατόμουρο, μύρτιλο). Στο στόμα πληθωρικό με μαλακές τανίνες, με τα φρουτώδη αρώματα της μύτης να συνδυάζονται με διακριτικές νότες γλυκών μπαχαρικών (γλυκόριζα, κανέλα, βανίλια) από το βαρέλι.
Προζυμωτική εκχύλιση για 24-48 ώρες. Η ζύμωση διαρκεί 8-10 ημέρες. Ακολουθεί μηλογαλακτική ζύμωση.
Ωρίμαση: 8 μήνες σε βαρέλια 300 λίτρων
Τύπος βαρελιών: 100% γαλλική δρυς (25% νέα και 75% 2ης και 3ης χρήσης)
Παλαίωση: 4 μήνες στη φιάλη πριν τη διάθεση στην αγορά
Ταιριάζει με: ζυμαρικά κόκκινα, πουλερικά ψητά σχάρας.