Παράγκα, Κτήμα Κυρ-Γιάννη


Παράγκα Κυρ-Γιάννη στον Παράδεισο της Τσαγκαράδας
Κρασιά κόκκινα στον Παράδεισο της ΤσαγκαράδαςΚατηγορία: Τοπικός Οίνος Μακεδονίας
Κρασιά κόκκινα στον Παράδεισο της ΤσαγκαράδαςΠεριοχή: Μακεδονία - Νάουσα
Κρασιά κόκκινα στον Παράδεισο της ΤσαγκαράδαςΠοικιλιακή Σύνθεση: Ξινόμαυρο 45%, Merlot 30%, Syrah 25%
Κρασιά κόκκινα στον Παράδεισο της ΤσαγκαράδαςΞηρότητα: Ξηρός
Κρασιά κόκκινα στον Παράδεισο της ΤσαγκαράδαςΤιμή: 18,00€
Κρασιά κόκκινα στον Παράδεισο της ΤσαγκαράδαςΤο κρασί Παράγκα συνδυάζει μοναδικά τις ποικιλίες Ξινόμαυρο, Merlot και Syrah. Το χρώμα του είναι έντονα κόκκινο, ενώ το μπουκέτο του είναι πολύπλοκο και θυμίζει βατόμουρο με νότες πράσινου πιπεριού. Σύνολο με ελαφριά γεύση, όγκο, στρογγυλό χαρακτήρα, αλλά και κυρίαρχη οξύτητα που του εξασφαλίζει μεγάλης διάρκειας επίγευση. Η ήπια τανικότητα χαρίζει στο στόμα την αίσθηση ενός σμιλεμένου όμορφου σώματος.
Το Ξινόμαυρο προέρχεται από ορεινούς αμπελώνες του Αμυνταίου, ενώ το Merlot και το Syrah από επιλεγμένους αμπελώνες του Νομού Φλωρίνης. Οι αμπελώνες βρίσκονται στην αμπελουργική ζώνη του Αμυνταίου, σε υψόμετρο 600 -700 μ. Η περιοχή είναι ιδανική για την παραγωγή κρασιών με εξαιρετική φινέτσα και πλούσιο άρωμα χάρη στα φτωχά και αμμώδη εδάφη της, αλλά και στο μικροκλίμα της με τους κρύους χειμώνες και τα ζεστά καλοκαίρια, το οποίο γίνεται ηπιότερο λόγω των τεσσάρων λιμνών που την περιβάλλουν.
Η ανθρώπινη παρέμβαση σε αμπελουργικό επίπεδο επικεντρώνεται σε δύο άξονες: στην αύξηση, όπου κρίνεται απαραίτητο, της ωφέλιμης φυλλικής επιφάνειας με τη βοήθεια νέων υποστηλώσεων και τα μικρά αλλά και συχνά ποτίσματα στη φάση ωρίμανσης, όταν το απαιτεί η χρονιά, προς αποφυγή υδατικού stress. O στόχος είναι οι ποικιλίες του χαρμανιού, εκτός από την έντονη έκφραση των τυπικών αρωμάτων τους, να διαθέτουν μία ολοκληρωμένη φαινολική ωρίμανση.
Εφαρμόζεται προζυμωτική εκχύλιση σε άσπαστο σταφύλι, σε θερμοκρασία 12°C και παρουσία αδρανούς αερίου, η διάρκεια της οποίας κυμαίνεται μεταξύ 2-5 ημερών ανάλογα με την ποιότητα της πρώτης ύλης. Η θερμοκρασία ζύμωσης είναι 20-22°C. Η ποιότητα της φαινολικής ωρίμανσης της πρώτης ύλης, και κυρίως των γιγάρτων, είναι αυτή που καθορίζει τη διάρκεια παραμονής του γλεύκους με τα στέμφυλα (όσο πιο ανώριμη τόσο μικρότερη είναι η παραμονή). Προκειμένου να ισορροπηθεί η υψηλή οξύτητα του Ξινόμαυρου, επιδιώκουμε την αύξηση της λιπαρότητας με batonnage των ελαφρών οινολασπών 2 φορές την εβδομάδα, για το τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου. Το χαρμάνι δεν υφίσταται εξέλιξη σε δρύινο βαρέλι, παρά μόνο σε δεξαμενές, όπου όμως στοχεύουμε στην αναπαραγωγή του περιβάλλοντος του βαρελιού μέσω της εφαρμογής μικροοξυγονώσεων. Η μηλογαλακτική ζύμωση γίνεται εσκεμμένα μόνο στο 50% του όγκου του χαρμανιού προς τις αρχές της Άνοιξης. Tο κρασί εμφιαλώνεται και ηρεμεί στη φιάλη για 1-2 μήνες.
Ιδανική απόλαυση στους 16–18°C. Δυνατότητα παλαίωσης έως 5 έτη.
Ελαφρύ και πικάντικο με δροσιστική οξύτητα και ήπια τανικότητα. Απλό και καθημερινό, ταιριάζει υπέροχα με ζυμαρικά, λαδερά και χορτοφαγία, αλλά και ψητά κρέατα.

AddThis Social Bookmark Button