Μούχταρο, Κτήμα Μουσών


Μούχταρο Μουσών στον Παράδεισο της Τσαγκαράδας
Κρασιά κόκκινα στον Παράδεισο της ΤσαγκαράδαςΚατηγορία: Τοπικός Οίνος Κοιλάδας Μουσών
Κρασιά κόκκινα στον Παράδεισο της ΤσαγκαράδαςΠεριοχή: Στερεά Ελλάδα - Βοιωτία
Κρασιά κόκκινα στον Παράδεισο της ΤσαγκαράδαςΠοικιλιακή Σύνθεση: Μούχταρο
Κρασιά κόκκινα στον Παράδεισο της ΤσαγκαράδαςΞηρότητα: Ξηρός
Κρασιά κόκκινα στον Παράδεισο της ΤσαγκαράδαςΤιμή: 37,00€
Κρασιά κόκκινα στον Παράδεισο της ΤσαγκαράδαςΤο πολύ σπάνιο κόκκινο σταφύλι του Μούχταρου καλλιεργείται αποκλειστικά στην περιοχή της Άσκρης, στους πρόποδες του βουνού Ελικώνα, στην Κεντρική Ελλάδα.
Το Κτήμα Μουσών ήταν το πρώτο οινοποιείο που αναβίωσε αυτή την ποικιλία χάρη στις προσπάθειες του Αθανάσιου Ζαχαρία.
Βαθυκόκκινο πορφυρό χρώμα με μοναδική μύτη ώριμων φρούτων και εντυπωσιακό μπουκέτο. Πλούσιο, ιδιαίτερο, με καλοδουλεμένες ταννίνες λόγω της παλαίωσής του σε δρύινα βαρέλια, χαρακτηριστική οξύτητα και μακριά επίγευση.
Το έδαφος είναι εύφορο, με μικτή αμμώδη αργιλώδη σύνθεση, προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα παραγωγής οίνων εξαιρετικής ποιότητας και πλούσιων αρωμάτων. Το μικροκλίμα της περιοχής χαρακτηρίζεται από κρύους χειμώνες και ζεστά καλοκαίρια, ενώ ένας μικρός ποταμός που λέγεται Περμισός συμβάλλει στην ύπαρξη ενός ήπιου ηπειρωτικού κλίματος. Οι αμπελώνες βρίσκονται σε υψόμετρο μεταξύ 450 και 550 μέτρων και έχουν κλίση μεταξύ 3% και 7%.
Καλλιεργούμε τα αμπέλια μας σύμφωνα με τις αρχές της ολοκληρωμένης γεωργίας, που διασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος, του καταναλωτή και των ανθρώπων που εργάζονται στους αγρούς. Οι περισσότερες ποικιλίες φυτεύονται σε γραμμικούς αμπελώνες διαμορφωμένους σε σύστημα διπλό cordon royat. Φυτεύουμε όλα τα αμπέλια μας σε πυκνά φυτεμένες σειρές, μια τεχνική που οδηγεί σε χαμηλότερες αποδόσεις ανά αμπέλι και επομένως σε υψηλότερα ποιοτικά σταφύλια.
Αφαιρείται ο βόστρυχας από τα σταφύλια και αφήνονται με τις φλούδες σε χαμηλή θερμοκρασία για τέσσερις ημέρες (ψυχρή διαβροχή). Πρέπει να ζυμωθεί για είκοσι ημέρες και ο οίνος συνεχίζει να διαβρέχεται για δέκα ακόμη ημέρες. Το 20% παλαιώνει σε νέα γαλλικά δρύινα βαρέλια 225lt και 300lt, μεσαίου προς μεσαίου plus ψησίματος. Το υπόλοιπο 80% σε 2 και 3 ετών χρησιμοποιημένα δρύινα βαρέλια για 12 μήνες.
Το Κτήμα Μουσών Μούχταρο συνοδεύει ευχάριστα ταρτάρ βοδινού, κυνήγι, αρνί, ζυμαρικά με κόκκινη σάλτσα και κίτρινα σκληρά τυριά.

AddThis Social Bookmark Button