Σαμαρόπετρα, Κτήμα Κυρ-Γιάννη
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: Λευκά Κρασιά
Κατηγορία: Τοπικός Οίνος Φλώρινας
Περιοχή: Μακεδονία - Αμύνταιο
Ποικιλιακή Σύνθεση: Sauvignon Blanc
Ξηρότητα: Ξηρός
Τιμή: 23,00€
Από την πρώτη στιγμή, η νέα μονοποικιλιακή Σαμαρόπετρα, θα σας κερδίσει με την κομψότητά της. 100% Sauvignon Blanc από τον ομώνυμο αμπελώνα του κτήματος Κυρ-Γιάννη στο Αμύνταιο Φλώρινας.
Το Κτήμα Κυρ-Γιάννη Σαμαρόπετρα στην όψη έχει λαμπερό λευκό χρώμα με πράσινες ανταύγειες. Τα αρώματά του είναι σύνθετα και δομούν μια αίσθηση φρεσκάδας. Η μύτη έντονη και τυπική της ποικιλίας με έντονο τον χαρακτήρα της πιπεριάς, κομμένου γρασιδιού, ακτινίδιου και πεπονιού. Η αρωματική παλέτα συνεχίζει με αρώματα λευκών λουλουδιών και εσπεριδοειδών. Το στόμα πλούσιο με διάρκεια και αρωματική επιστροφή στην επίγευση. Τραγανή λεμονάτη οξύτητα.
Ο αμπελώνας βρίσκεται στον Άγιο Παντελεήμονα, σε υψόμετρο 700μ. και υπάγεται στην αμπελουργική ζώνη ΠΟΠ Αμύνταιου. H στρεμματική του απόδοση κυμαίνεται από 800-1000 κιλά ανά στρέμμα. Ο προσανατολισμός του αμπελώνα είναι δυτικός με μέση κλίση εως 15%. Το έδαφος είναι αμμοπηλώδες ως αμμοργιλοπηλώδες και αβαθές. Η τοποθεσία ευνοεί την καλλιέργεια του Sauvignon Blanc, λόγω του υψομέτρου, του μεσοκλίματος και της επίδρασης των τεσσάρων λιμνών, που εξισορροπούν τις ακραίες θερμοκρασίες κατά την περίοδο της ωρίμανσης. Σε συνδυασμό με τις χαμηλές αποδόσεις λόγω του φτωχού, αβαθούς εδάφους και των έντονων κλίσεων, δίνει ώριμα, έντονα αρωματικά σταφύλια με υψηλή οξύτητα.
Στην οινοποίηση εφαρμόζεται προζυμωτική εκχύλιση σε όλη την ποσότητα του Sauvignon Blanc. Στόχος είναι η εξαγωγή όσο το δυνατόν περισσότερων πρόδρομων αρωματικών ενώσεων από το φλοιό της ράγας στο γλεύκος, όπου στη συνέχεια θα μεταβολιστούν από επιλεγμένες ζύμες σε αρωματικές ενώσεις. Ακολουθεί στατική απολάσπωση του γλεύκους, η διάρκεια της οποίας καθορίζεται από την ποιότητα της πρώτης ύλης. Η θερμοκρασία της ζύμωσης είναι 16-18°C και λαμβάνει χώρα σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Κατά το τελευταίο μέρος της οινοποίησης, εφαρμόζεται batonnage για διάστημα 2 έως 4 μηνών σε ελαφριές οινολάσπες με τη βοήθεια ενζύμων, διαδικασία που προσδίδει λιπαρότητα στο τελικό χαρμάνι.
Σερβίρεται στους 10-12°C.
Επιδέχεται παλαίωση 2-3 έτη.
Το Κτήμα Κυρ-Γιάννη Σαμαρόπετρα πίνεται ευχάριστα σαν απεριτίφ και συνδυάζεται με ψάρια, πιάτα θαλασσινών, ασιατική κουζίνα, λευκά κρέατα, σπαράγγια ή κλασικά πιάτα της μεσογειακής κουζίνας, όπως λαδερά.