Νανοπούλειος Σχολή
- Λεπτομέρειες
-
Τελευταία ενημέρωση : 01 Οκτωβρίου 2017
-
Εμφανίσεις: 19648
Ένα επιβλητικό Έργο Τέχνης…
Η Νανοπούλειος Σχολή κτίστηκε με δωρεά του ευεργέτη Νικολάου Γ. Νανόπουλου (1866 – 1927) στις αρχές του 20ου αιώνα, το 1909 όπως μαρτυρούν οι μαρμάρινες επιγραφές στο άνω μέρος του κτιρίου.
Στην αρχή λειτούργησε ως Οικονομικό Γυμνάσιο και ο λόγος που έγινε αυτό ήταν για να καλύψει την (βασική) πρωτοβάθμια εκπαίδευση όλων ανεξαρτήτως των παιδιών (αγοριών και κοριτσιών). Εξάλλου, από το 1905 λειτουργούσε η Αχιλλοπούλειος Εμπορική Σχολή καλύπτοντας τις ανάγκες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσής της εποχής.
Το πετρόχτιστο συγκρότημα κτίριο της Νανοπούλειου Σχολής αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, όπως διαμορφώθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα στην περιοχή του Πηλίου.
Είναι λιθόκτιστο με όψεις από εμφανή λιθοδομή, με ένα κεντρικό διώροφο κτίριο και δύο ισόγειες πλαϊνές προεκτάσεις. Η ξύλινη στέγη του καλύπτεται από σχιστολιθικές πλάκες της περιοχής.
Είναι ένα από τα πιο εμβληματικά και επιβλητικά κτίρια της Τσαγκαράδας και της ευρύτερης περιοχής του Πηλίου σε σημείο που να οδηγήσει το Ελληνικό κράτος με υπουργική απόφαση το 1985 (ΥΑ ΥΠΠΕ/ΔΙΛΑΠ/Γ/42111/2588/16-9-1985) να το χαρακτηρίσει «έργο τέχνης».
Το 1993 έγιναν εργασίες επισκευής εσωτερικά και εξωτερικά του κτιρίου, διατηρώντας αναλλοίωτη την υφή του.
Έως το 1988 αποτέλεσε τον χώρο στέγασης του Λυκείου, Γυμνασίου και Δημοτικού Τσαγκαράδας. Στον πρώτο όροφο στεγαζόταν το Δημοτικό Σχολείο και μία τάξη του Λυκείου. Στο ισόγειο, μετά από διάφορες εσωτερικές μετατροπές, στεγαζόταν το Γυμνάσιο και το Λύκειο καθώς και τα γραφεία των καθηγητών. Στο υπόγειο, ήταν ο χώρος αποθήκευσης των καυσόξυλων για την θέρμανση κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Στις μέρες μας στεγάζεται το Δημοτικό Σχολείο των χωριών Τσαγκαράδας, Μουρεσίου, Ξουριχτίου.
Τους καλοκαιρινούς μήνες ο χώρος χρησιμοποιείται για την διοργάνωση θεατρικών παραστάσεων, εκθέσεων, συναυλιών και διαφόρων άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Photo gallery
Τοποθεσία στον χάρτη