Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

Βουνό, βουνών καμάρι…

Χάρτης του βουνού των Κεντάυρων, το Πήλιο Το Πήλιο βρίσκεται στην Ανατολική πλευρά της Κεντρικής Ελλάδος και θεωρείται από τα πιο εύφορα και ωραιότερα βουνά της Βαλκανικής χερσονήσου. Βαθύσκιωτα μονοπάτια, δάση με καστανιές, πεντακάθαρα νερά, ολάνθιστες πλακόστρωτες αυλές γεμάτες γαρδένιες, γεράνια και βασιλικό, βυζαντινές εκκλησίες με υπέροχα ξυλόγλυπτα τέμπλα και ολοζώντανες τοιχογραφίες, επιβλητικά αρχοντικά κτισμένα από παλιούς μαστόρους με την παραδοσιακή τοπική αρχιτεκτονική.

Το Πήλιο αποτελείται από περισσότερα από 24 χωριά, τα οποία άρχισαν να δημιουργούνται στην αρχή του 17ου αιώνα, αφού οι κάτοικοι της περιοχής μετά την Τουρκική εισβολή εγκατέλειψαν τα παράλια και κατέφυγαν στα ορεινά του βουνού. Για περισσότερη ασφάλεια έκτιζαν τα χωριά τους κοντά σε μοναστήρια.

Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας η περιοχή έγινε πνευματικό φυτώριο, αναδεικνύοντας μερικές από τις μεγαλύτερες πνευματικές φυσιογνωμίες της εποχής, όπως ο Άνθιμος Γαζής, ιερέας και λόγιος από τις Μηλιές, που πρωτοστάτησε στην εξέγερση κατά των Τούρκων, στην περιοχή του Πηλίου, στην διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Πολλές σελίδες της Ελληνικής Μυθολογίας είναι αφιερωμένες στο Πήλιο και την γύρω περιοχή. Σύμφωνα λοιπόν με την μυθολογία, εδώ ζούσαν οι Κένταυροι, που ήταν μισοί άνθρωποι και μισοί άλογα, καθώς και οι Λάπιθες και οι Μαγνήτες (οι οποίοι και έδωσαν αργότερα το όνομα τους στην περιοχή).

Ο μύθος αναφέρει ότι εδώ ζούσε ο Κένταυρος Χείρωνας, που με τις θεραπευτικές του γνώσεις στην Βοτανολογία, γιάτρευε απλούς ανθρώπους και ημίθεους καθώς στο Πήλιο υπάρχουν πάνω από 2.000 είδη βοτάνων.

Επίσης, σύμφωνα με την Μυθολογία, κάποτε οι Κένταυροι προσκαλέστηκαν στον γάμο του βασιλιά του γειτονικού λαού των Λαπίθων. Εκεί αφού γλέντησαν και μέθυσαν, οι Κένταυροι προσπάθησαν να απαγάγουν την νύφη και τις άλλες γυναίκες και έτσι ήρθαν σε σύγκρουση με τους Λάπιθες. Αυτή η μάχη, στην οποία νικητές ήταν οι Λάπιθες, παρουσιάζεται σε πολλά έργα της Κλασσικής Περιόδου, όπως στο αέτωμα του ναού του Δία, στην αρχαία Ολυμπία.

Στο Πήλιο επίσης μπορούμε να θεωρήσουμε ότι έγιναν και τα πρώτα καλλιστεία ομορφιάς, στον ξακουστό γάμο του Πηλέα με την πανέμορφη Θέτιδα -γονείς του Αχιλλέα- όπου είχαν προσκληθεί πολλοί θεοί του Ολύμπου και ημίθεοι. Εκεί αποφάσισαν να χαρίσουν ένα μήλο σαν έπαθλο στην ωραιότερη από τις θεές. Το μήλο το πήρε η Αφροδίτη, η θεά της ομορφιάς.

Photo gallery