Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

Η πρώτη Εμπορική Σχολή του Πηλίου…

Η Αχιλλοπούλειος Εμπορική Σχολή στην Τσαγκαράδα Η Αχιλλοπούλειος Εμπορική Σχολή Τσαγκαράδας κτίστηκε το 1864 και είναι κληροδότημα του Σοφοκλή (1854 – 1924) και του Ευάγγελου (1833 – 1899) Αχιλλόπουλου. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτέλεσε ένα δώρο των αδελφών στον γενέθλιο τόπο τους.

Οι αδελφοί Αχιλλόπουλοι με την ίδρυση της Σχολής έθεσαν τις βάσεις για την προώθηση της δευτεροβάθμιας εξειδικευμένης επαγγελματικής εκπαίδευσης στην Τσαγκαράδα και την ευρύτερη περιοχή.

Η Αχιλλοπούλειος Σχολή ιδρύθηκε το 1865 και ήταν αρχικά αστική, ενώ το 1905 έγινε εμπορική, όπου φοιτούσαν άνθρωποι από όλα τα μέρη της Ελλάδας.

Η Αχιλλοπούλειος Εμπορική Σχολή στην ΤσαγκαράδαΜε πλήρη οικονομική στήριξη από τα κληροδοτήματα των αδελφών «Αχιλλόπουλοι», η Εμπορική Σχολή λειτούργησε αδιάλειπτα, ακόμα και κατά την διάρκεια των πολέμων, μέχρι το 1955. Το 1955 ισχυροί σεισμοί έπληξαν την στατικότητα του κτηρίου με αποτέλεσμα οι λειτουργίες της σχολής να μεταφερθούν στη «Νανοπούλειο» Σχολή Τσαγκαράδας.

Στα επόμενα χρόνια της λειτουργίας της Σχολής δεν απουσίασαν τα προβλήματα που συνοψίστηκαν στην οικονομική δυσπραγία και στη μείωση των μαθητών.

Η Αχιλλοπούλειος Εμπορική Σχολή στην Τσαγκαράδα κατά την διάρκεια της αναστήλωσηςΤο 2001 η Σχολή αναστηλώθηκε υποδειγματικά με αποτέλεσμα να πάρει την σημερινή της μορφή όπως φαίνεται στις φωτογραφίες. Στις μέρες μας ανήκει στην Δημοτική αρχή και είναι έδρα του πολιτιστικού οργανισμού του Δήμου.

Το καλοκαίρι οργανώνονται εκθέσεις ή γίνονται συναυλίες και προβολές ταινιών στον υπαίθριο χώρο. Όλο τον χρόνο στον πρώτο όροφο λειτουργεί το ψηφιακό λαογραφικό μουσείο που εγκαινιάστηκε το φθινόπωρο του 2008, χρηματοδοτήθηκε από το Γ’ ΚΠΣ και παρουσιάζει αντικείμενα-μινιατούρες.

Photo gallery

Τοποθεσία στον χάρτη