Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

Η ραχοκοκαλιά του Πηλίου…

Πως θα έρθετε στην Τσαγκαράδα Με αφετηρία το Βόλο, υπάρχουν δύο διαδρομές για να έρθετε στην Τσαγκαράδα.

Οι δύο διαδρομές έχουν περίπου το ίδιο μήκος αλλά αυτή που περνάει πάνω από το βουνό έχει περισσότερες στροφές με αποτέλεσμα να χρειάζεται 15 περισσότερα λεπτά.

Η πρώτη (παραλιακή) διαδρομή έχει ως εξής: ακολουθούμε τον παραλιακό δρόμο με κατεύθυνση Αγριά, Λεχώνια, Κάτω Γατζέα, Καλά Νερά. Μέχρι την Αγριά πηγαίνετε παράλληλα με τη θάλασσα και τις γραμμές του τραίνου, τον φημισμένο «Μουτζούρη». Λίγο πριν βγείτε από την Αγριά θα δείτε στα αριστερά σας τον σιδηροδρομικό σταθμό της Αγριάς, όπου έχει πρόσφατα ανακατασκευασθεί.

Συνεχίζοντας την πορεία σας, διασχίζετε τα Κάτω Λεχώνια και φτάνετε στα Άνω Λεχώνια, όπου επίσης υπάρχει σιδηροδρομικός σταθμός (από εδώ ξεκινούν τα δρομολόγια του «Μουτζούρη» για τις Μηλιές). Μέρος του δρόμου θα δείτε ότι είναι πάνω στις γραμμές του τραίνου.

Αφήνοντας τα Λεχώνια συναντάτε το Μαλάκι όπου και είστε δίπλα ακριβώς από τον Παγασητικό Κόλπο μέχρι τα Καλά Νερά.

Αφήνοντας τα Καλά Νερά, φθάνετε σε μία διασταύρωση όπου αριστερά σας πηγαίνει Μηλιές – Τσαγκαράδα, ενώ ευθεία σας πηγαίνει Άφησσο – Τσαγκαράδα. Και οι δύο διαδρομές συναντώνται πιο πάνω στο βουνό στο σημείο «Χορεύτρα» και συνεχίζουν για Τσαγκαράδα.

Ακολουθώντας το δρόμο προς Μηλιές σε περίπου 5 χλμ. φθάνετε στην διασταύρωση για το σιδηροδρομικό σταθμό και λίγο πιο πάνω στη διασταύρωση για την είσοδο στις Μηλιές. Εσείς συνεχίζετε ευθεία και σε 5 χλμ. συναντάτε την «Χορεύτρα» όπου και κάνετε αριστερά.

Από το σημείο αυτό και μετά ο δρόμος γίνεται λίγο δύσκολος λόγω των στροφών αλλά έχετε σχεδόν φτάσει στον προορισμό σας, καθώς απέχετε περίπου 16 χλμ.

Σε όλα τα κεντρικά σημεία της διαδρομής υπάρχει σήμανση που θα σας φανεί χρήσιμη. Η διαδρομή είναι 47 χλμ. και ο χρόνος που απαιτείται είναι περίπου μία (1) ώρα.

Συνοπτικός πίνακας
χλμ. Τοποθεσία Περιγραφή Διάρκεια
- Βόλος Κέντρο Βόλου -
2 Άναυρος Έξοδος από την πόλη του Βόλου 4 λεπτά
7 Αγριά Αριστερά βρίσκεται ο σιδηροδρομικός σταθμός 11 λεπτά
10 Κάτω Λεχώνια Ευθεία στον κεντρικό δρόμο 15 λεπτά
11 Άνω Λεχώνια Αριστερά βρίσκεται ο σιδηροδρομικός σταθμός 17 λεπτά
14 Μαλάκι Συνεχίζετε παραλιακά 19 λεπτά
16 Κάτω Γατζέα Ευθεία στον κεντρικό δρόμο 22 λεπτά
19 Καλά Νερά Ευθεία στον κεντρικό δρόμο 25 λεπτά
21 Διασταύρωση Μηλεών Στρίβετε αριστερά προς Μηλιές 27 λεπτά
26 Μηλιές Ευθεία στον κεντρικό δρόμο 37 λεπτά
31 Χορεύτρα Στρίβετε αριστερά προς Τσαγκαράδα 42 λεπτά
42 Ξουρίχτι Ευθεία στον κεντρικό δρόμο 57 λεπτά
47 Τσαγκαράδα Άφιξη στο κέντρο της Τσαγκαράδας 63 λεπτά

 

Η δεύτερη (ορεινή) διαδρομή έχει ως εξής: από τις κεντρικές διασταυρώσεις στην πόλη του Βόλου ακολουθούμε τη σήμανση για Πορταριά, Μακρινίτσα, Χάνια. Ανηφορίζοντας προς την κορυφή του βουνού διασχίζουμε τον Άνω Βόλο, Κατηχώρι, Πορταριά και φτάνουμε στα Χάνια. Αυτό που εντυπωσιάζει σε όλο το μήκος της διαδρομής είναι η υπέροχη θέα προς τον Παγασητικό Κόλπο και η πυκνή βλάστηση από την Πορταριά μέχρι τα Χάνια. Λίγο πριν φτάσετε στα Χάνια θα συναντήσετε ένα χώρο στάθμευσης από τον οποίο μπορείτε να θαυμάσετε τη θέα όλης της πόλης του Βόλου.

Περίπου 500 μ. βγαίνοντας από τα Χάνια ακολουθείστε το δρόμο (δεξιά) που οδηγεί προς χιονοδρομικό κέντρο. Σε 600 μ. συναντάτε την διασταύρωση προς Κισσό, όπου και στρίβετε αριστερά. Από το σημείο αυτό και μετά αρχίζετε την κάθοδο μέχρι να φτάσετε στο γραφικό χωριό του Κισσού. Θα εντυπωσιαστείτε από την πυκνή βλάστηση σε όλο το μήκος της διαδρομής, στην αρχή θα συναντήσετε αιωνόβιες οξιές, ενώ όσο φτάνετε στον Κισσό κάνουν την εμφάνισή τους οι καστανιές και οι μηλιές.

Φτάνοντας στην κεντρική διασταύρωση του Κισσού, αριστερά ο δρόμος οδηγεί προς Άγιο Δημήτριο, Ανήλιο, Μακρυράχη, Ζαγορά ενώ δεξιά συνεχίζετε για Μούρεσι και τελικό προορισμό την Τσαγκαράδα (9 χλμ.).

Η διαδρομή αυτή είναι 51 χλμ. και ο χρόνος που απαιτείται είναι περίπου μία (1) ώρα και δεκαπέντε (15) λεπτά.

Σημ. Κατά τους χειμερινούς μήνες και όταν το χιονοδρομικό κέντρο είναι σε λειτουργία, ο δρόμος από Χάνια προς Κισσό είναι κλειστός (μέρος του δρόμου περνάει μέσα από την πίστα) και θα πρέπει να συνεχίσετε προς Ζογορά, Μακρυράχη, Ανήλιο, Άγιο Δημήτριο για να φτάσετε στην κεντρική διασταύρωση του Κισσού. Στην περίπτωση αυτή θα επιβαρυνθείτε με επιπλέον 15 χλμ. (περίπου 25 λεπτά).

Χάρτης Παραλιακής Διαδρομής

Χάρτης Ορεινής Διαδρομής