Γεύσεις της Τσαγκαράδας
- Λεπτομέρειες
-
Τελευταία ενημέρωση : 21 Φεβρουαρίου 2017
-
Εμφανίσεις: 15437
Παραδοσιακές και αυθεντικές γεύσεις όλο το χρόνο…
Εδώ θα βρείτε πλήθος από διαχρονικές παραδοσιακές Πηλιορείτικες συνταγές, οι οποίες αναδεικνύουν τις μοναδικές παραδοσιακές πηλιορείτικες γεύσεις, τα υλικά αλλά και τον τρόπο που μαγειρεύονται και σερβίρονται τα φαγητά στο Πήλιο.
Η πηλιορείτικη κουζίνα βασίζεται κυρίως στα φρέσκα υλικά και λιγότερο στις πολύπλοκες τεχνικές. Μία λέξη αρκεί για να περιγράψει το σύνολο της πηλιορείτικης μαγειρικής: απλότητα.
Σημαντικά συστατικά της αποτελούν τα διάφορα μυρωδικά και βότανα που ευδοκιμούν στο Βουνό των Κενταύρων, τα εξαιρετικής ποιότητας μανιτάρια και φυσικά το λάδι της ελιάς. Δεν λείπουν φυσικά και οι γεύσεις για «καλοφαγάδες» όπως αγριογούρουνο σε πολλές παραλλαγές.
Από τα πιο διάσημα πιάτα είναι φυσικά το «σπεντζοφάϊ», κύριο συστατικό του οποίου αποτελεί το ντόπιο λουκάνικο. Για τους πιο «μυημένους», το λουκάνικο πρέπει να είναι αρκετά πικάντικο και να συνοδεύεται από άφθονο κόκκινο κρασί.
Εδώ η κουζίνα εξελίσσεται μέσα στο πλαίσιο της παραδοσιακής διατροφής, μιας και τον κυρίαρχο ρόλο παίζουν, ακόμα και σήμερα, τα αγνά και παραδοσιακά προϊόντα της πηλιορείτικης γης.
Οι περιπτώσεις δημιουργικής κουζίνας δεν είναι πολύ συνηθισμένες, χωρίς αυτό να ενοχλεί καθόλου, αφού όλα όσα φτάνουν στο πιάτο, είναι αγνά, ολόφρεσκα και καλομαγειρεμένα.
Οι νοικοκυρές δημιουργούν με λίγα αλλά δυνατά υλικά και πρωτότυπους συνδυασμούς, μινιμαλιστικές συνταγές που πολλές από αυτές είναι κομψοτεχνήματα γεύσης.
Για παράδειγμα τα άγρια χόρτα εκτός από βραστά για σαλάτα αποτελούσαν το βασικό υλικό για διάφορες πίτες ενώ τα λαχανικά γίνονται ανακατεμένα με χυλό και διάφορα μυρωδικά «κεφτέδες» (ντοματοκεφτέδες, κολοκυθοκεφτέδες κ.ά.).
Και επειδή ένα καλό γεύμα πρέπει να συνοδεύεται από το ανάλογο επιδόρπιο, τι πιο αυθεντικό από ένα γλυκό κουταλιού φτιαγμένο με τον απλό παραδοσιακό τρόπο. Το είδος του γλυκού αλλάζει ανάλογα με την εποχή που επισκέπτεστε την Τσαγκαράδα. Από τα πιο απλά (μήλο, κεράσι, σύκο, σταφύλι. κτλ) έως εκείνα που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή και επεξεργασία (βατόμουρο, καρπούζι, κυδώνι, κάστανο, κτλ), η ποιότητα παραμένει ίδια.
Αν ενδιαφέρεστε να προσθέσουμε και τις δικές σας παραδοσιακές συνταγές στην σελίδα μας, πατήστε εδώ.