Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

Η ραχοκοκαλιά του Πηλίου…

Πλάτανος χιλίων ετών στην Αγία Παρασκευή Έχοντας αφεθεί σε μια ξένοιαστη περιπλάνηση σε όλα τα πλάτη της χώρας, αναζητώντας τον απόλυτο προορισμό που θα φιλοξενήσει με τον καλύτερο τρόπο τις πολυποίκιλες επιθυμίες και τα όνειρά σας, η απολαυστική σας αναζήτηση θα τερματιστεί τη στιγμή που η πυξίδα του ενστίκτου σας θα σας οδηγήσει στο μοναδικής ομορφιάς «Βουνό των Κενταύρων».

Η Τσαγκαράδα, από τα πιο όμορφα και γνωστά χωριά του βουνού, προσφέρει μια θαυμάσια θέα προς την Θάλασσα του Αιγαίου. Ενα χωριό γεμάτο αρχοντιά, προσφέρει άπλετα, δροσιά, γαλήνη και ομορφιά.

Χωρίζεται σε τέσσερις συνοικίες, με διαφορετικό χρώμα η κάθε μία. Πρώτη η συνοικία των Αγίων Ταξιαρχών, μετά η συνοικία της Αγίας Παρασκευής και ύστερα του Αγίου Στεφάνου. Τέλος της Αγίας Κυριακής που βρίσκεται χαμηλότερα από τις άλλες.

Τα γραφικά σπίτια του χωριού φωλιάζουν αραιά, μέσα στο πράσινο του βουνου, πλαισιωμένα από μεγάλους λουλουδιασμένους κήτους με αγριολούλουδα, υπέροχες γαρδένιες, καμέλιες και ορτανσίες. Ένας τόπος πραγματικά ευλογημένος με διαρκή τουριστική κίνηση χειμώνα – καλοκαίρι.

Η Τσαγκαράδα πρωτοφαίνεται στην ιστορία γύρω στα 1600 μ.χ. Ίσως εκεί κοντά, προς την θάλασσα, όπου σώζονται τα ερείπια κάστρου της βυζαντινής εποχής, να υπήρχε παλαιότερα το πρώτο χωριό, που πρέπει να είχε το ίδιο όνομα. Στη θέση Παληόκαστρο, κάτω στην παραλία βρίσκονται ερείπια συνοικισμού που τεκμηριώνουν την άποψη αυτή. Όμως οι κατά καιρούς επιδρομές των διαφόρων ληστοπειρατών, ανάγκασαν τους κατοίκους να μετακινηθούν για ασφάλεια πιο ψηλά.

Αργότερα μια παράδοση μας λέει ότι, ο τόπος αυτός στα πρώτα χρόνια της Τουρκοκρατίας, ήταν κτήμα του εξωμότη Εβρενός Μπέη. Όταν όμως παρασχέθηκε από τον Σουλτάνο αυτονομία, έγινε ένα από τα χωριά Χάσια (Βασιλικό κτήμα).

Για το τι σημαίνει το όνομα Τσαγκαράδα υπάρχουν δύο εκδοχές. Η πρώτη, ότι στην περιοχή αυτή παλαιότερα υπήρχαν πολλά κοπάδια (τσαγκάδια), και η δεύτερη ότι στα σλάβικα, Τσαγκαράδα σημαίνει ωραία τοποθεσία (ή ωραία θέα). Η παράδοση ακόμη μας λέει ότι το πρώτο όνομα της Τσαγκαράδας ήταν καστανέα.

Το χωριό έχει πολλά αρχοντικά, της γνωστής πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής, όπως και εκείνης που δημιουργήθηκε -εδώ και εκατό χρόνια- όταν οι ξενιτεμένοι του τόπου, έκτισαν τα αρχοντικά τους σε διαφορετικό ρυθμό.

Αχιλλοπούλειος Εμπορική Σχολή στην Αγία ΠαρασκευήΗ Τσαγκαράδα δεν μπορούσε να μείνει έξω από τα χωριά ξενιτεμένων που δόξασαν τον τόπο τους. Εδώ γεννήθηκαν οι αδελφοί Ευάγγελος και Σοφοκλής Αχιλλόπουλος, που έδωσαν χρήματα για την ίδρυση του Νοσοκομείου του Βόλου (Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο), και την ίδρυση της φημισμένης Εμπορικής Σχολής στην Τσαγκαράδα. Άφησαν επίσης κληροδότημα για να σπουδάζουν παιδιά πηλιορείτικης καταγωγής σε πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Ο Ιωάννης Καρτάλης υπήρξε με την σειρά του ιδρυτής ενός ακόμη σχολείου στην Τσαγκαράδα, του Καρτάλειου Δημοτικού Σχολείου που βρίσκεται στην συνοικία των Αγίων Ταξιαρχών και το οποίο δεν λειτουργεί σήμερα.

Νανοπούλειος Σχολή στην Αγία ΠαρασκευήΟ Νικόλαος Νανόπουλος προσέφερε χρήματα για την αποπεράτωση του δρόμου που ένωσε το σιδηροδρομικό σταθμό των Μηλεών με την Τσαγκαράδα. Υπήρξε επίσης ιδρυτής της Νανοπούλειος Σχολής Τσαγκαράδας στην συνοικία της Αγίας Παρασκευής, που στις μέρες μας στεγάζεται το Δημοτικό Σχολείο.

Τέλος, από την Τσαγκαράδα καταγόταν και ο Κλεάνθης Τριανταφύλλου, ο γνωστός τροβαδούρος Αττίκ, το πολυσύνθετο εκείνο ταλέντο, συνθέτης, στιχουργός, τραγουδιστής και κονφερανσιέ, που έκανε πολλές καρδιές της περασμένης γενιάς να πονέσουν. Ξέχωρη φυσιογνωμία, αλλά όχι πολύ γνωστή, ήταν και ο Ευαγγελινός Σοφοκλής Αποστολίδης που γεννήθηκε εδώ το 1804 και διέπρεψε ως καθηγητής της μεσαιωνικής και νεοελληνικής γλώσσας στο φημισμένο Πανεπιστήμιο Harvard.

Η κεντρική πλατεία της Αγίας ΠαρασκευήςΣε κάθε μία από τις τέσσερις συνοικίες υπάρχει και μία εκκλησία η οποία στέκει επιβλητική. Η κεντρική πλατεία του χωριού βρίσκεται στην συνοικία της Αγίας Παρασκευής, η εκκλησία της οποίας κτίστηκε το 1719 αλλά ανακαινίσθηκε σε μεταγενέστερο ρυθμό το 1909. Στην συνοικία του Αγίου Στεφάνου η ομώνυμη εκκλησία έχει χτιστεί το 1772, ενώ στις υπόλοιπες δύο συνοικίες, των Αγίων Ταξιαρχών και Αγίας Κυριακής, οι εκκλησίες τους έχουν ζωή από το 1746 και 1886 αντίστοιχα και είναι χτισμένες στο κλασσικό πηλιορείτικο ρυθμό.

Μυλοπόταμος : το επίνειο της ΤσαγκαράδαςΕπίνειο της Τσαγκαράδας ο ονομαστός Μυλοπόταμος, με δύο υπέροχες αμμουδιές με πολύ μικρό βότσαλο, που δεν κολλάει στο σώμα των λουομένων αποτελεί μια όμορφη αιγαιοπελαγίτικη γωνιά. Πάνω από τις αμμουδιές υπάρχει ένα πλάτωμα, που χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης των αυτοκινήτων, με θέα καταπληκτική προς το γιαλό, που μπορεί κανείς να απολαύσει την υπέροχη ανατολή του ηλίου. Μία σειρά από γραφικά σκαλοπάτια θα σας οδηγήσουν στις δύο αμμουδιές.

Φακίστρα : η άγρια ομορφιά της ΤσαγκαράδαςΆγρια ομορφιά έχει επίσης η παραλιακή θέση Φακίστρα. Από την αμμουδιά αυτή μπορεί να πάει κανείς με πλεούμενο στην θέση Παναγία η Μεγαλομάτα, που είναι μια σπηλιά αφιερωμένη στην Παναγία, όπου υπάρχει και μια εικόνα της. Δίπλα στη σπηλιά αυτή κατά την παράδοση ήταν και το Κρυφό Σχολειό όπου ο καλόγερος κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας μάθαινε τα παιδιά γράμματα.

Photo gallery